Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

"Θέρος, Τρύγος, Πόλεμος"

Μετά από την ένταση του καλοκαιριού το χωριό μας σιγά -σιγά ησυχάζει...  Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν φύγει και μόνο τα σαββατοκύριακα επιστρέφουν για να δώσουν μια πιο ζωηρή νότα.  Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά και η φύση έχει αποκτήσει υπέροχα χρώματα. Όσοι από τους ωριατες, σε πείσμα των καιρών, επιμένουν να είναι αμπελουργοι ετοιμάζονται για τον τρύγο... Σε παλιότερους καιρούς αυτήν την εποχή το χωριό και οι κάτοικοι του βρίσκονταν σε έντονη δραστηριότητα. Τα πατητήρια καθαρίζονταν για να δεχθούν τα σταφύλια,  τα βαγενια και αυτά με την σειρά τους ετοιμάζονταν για το καινούριο κρασί, οι βούτες είχαν από νωρίς βυθιστεί μέσα στις στερνες για να φουσκώσουν ώστε να είναι έτοιμες για την μεταφορά των σταφυλιών.  Από το πρώτο χάραμα όλοι οι χωριανοί με τα ζώα τους ξεκινούσαν για τα αμπέλια και μέχρι το βράδυ τρυγουσαν τραγουδώντας. Ένα σωστό πανηγύρι... Δεν είναι τυχαία η παροιμία του λαού μας "θέρος,τρυγος,πόλεμος". Έπειτα σειρά είχαν τα πατητήρια που όλη τη νύχτα άντρες αλλά και μικρά παιδιά πατούσαν τα σταφύλια με ένα συγκεκριμένο ρυθμό σαν χορευτές για να βγει ο μουστος γεμάτος αρώματα... Έδιναν και έπαιρναν οι ευχές "Καλά κρασιά " , "Και του χρόνου"... Στις αυλές οι νοικοκυρές άναβαν τα καζάνια τους για να κάνουν το μουστο πετιμέζι και μουσταλευριά. Με πειράγματα και αστεία ξέχναγαν την κούραση. Και για τις νοικοκυρές που επιμένουν να κάνουν και σήμερα μουσταλευριά έχουμε την συνταγή!
ΥΛΙΚΆ
-4 ποτήρια του νερού αλεύρι
-1 ποτήρι του νερού μουστο
-Ψιλοκομμένα καρύδια ή σουσάμι
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα την αναλογία μουστου και αλευριού που θέλει κάθε νοικοκυρά και ανακατεύουμε σιγά σιγά με ξύλινη κουταλα ωσότου πήξει. Στη συνέχεια τη μοιράζουμε στα πιάτα που έχουμε βρέξει με λίγο μουστο και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή καρύδι.. Οι παλιές νοικοκυρές περνούσαν με βελόνα σε κλωστή ολόκληρα καρύδια τα βουτουσαν μες την μουσταλευριά και έκαναν σουτζουκια.
Είμαστε σίγουροι ότι σε πολλούς από εσάς ξυπνήσαμε αναμνήσεις και σας θυμίσαμε σκηνές απο το παρελθόν ιδιαίτερα ευχάριστες..